Zonnepanelen.jpg
Logo_Niko.jpg

Met zijn slimme oplossingen biedt Niko intuïtieve interacties, in een Belgisch design, voor betere momenten in het leven. Niko is een Belgisch familiebedrijf uit Sint-Niklaas met ruim 700 werknemers en 10 Europese vestigingen.

Meer informatie: www.niko.eu

Interview met Bart Van Remortel

Productmanager Niko

In deze trendstory is het de beurt aan Bart Van Remortel, productmanager bij Niko. De twee belangrijkste trends van 2021 zijn voor hem:

 • Duurzaamheid bereikt het hart van de woning

 • Slim wonen voor iedereen

Met Niko Home Control, de oplossing voor huisautomatisering van Niko, speelt het bedrijf naadloos in op die trends. Zo kunnen gebruikers met Niko Home Control op verschillende manieren hun energieverbruik verlagen en hun zelfconsumptie verhogen:

 1. Ze krijgen inzicht in het energieverbruik van de woning, in de productie van de zonnepanelen en in de zelfconsumptie van die zonne-energie.

 2. Ze ontvangen slimme energiemeldingen bij pieken of onregelmatigheden in het verbruik of bij injectie van zonne-energie naar het net.

 3. Ze optimaliseren hun zelfconsumptie aan de hand van de Solar Mode, die automatisch apparaten activeert wanneer zonnepanelen meer energie produceren dan er verbruikt wordt.

Niko Home Control is zeer eenvoudig toe te passen in zowel nieuwe woningen als bestaande woningen en op die manier toegankelijk voor iedereen, ongeacht het budget. De volledige installatie is bedienbaar via dezelfde Niko Home app, beschikbaar voor iOS en Android

Energieoplossing Niko Home Control brengt duurzaamheid tot in het hart van de woning

Niko zorgt voor efficiënt elektriciteitsverbruik en automatiseert zelfconsumptie

De recente introductie van de digitale meter en de afschaffing van de terugdraaiende teller stimuleren consumenten om bewuster en efficiënter om te gaan met zonne-energie. Met Niko Home Control biedt Niko gebruikers een oplossing om hun energieverbruik goed te beheren en zelfconsumptie te optimaliseren en zelfs te automatiseren.

Inzicht in energieverbruik en -productie

Niko biedt met Niko Home Control een innovatieve energieoplossing die eenvoudig toe te passen is in alle woningen. Alles begint met het plaatsen van de slimme hub. Dit is het brein van de woning dat gekoppeld kan worden aan de digitale meter. Zo krijgen gebruikers via de Niko Home app inzicht in hun totale verbruik van elektriciteit en gas. Om het energieverbruik van specifieke apparaten op te volgen, kunnen consumenten de slimme hub uitbreiden met geconnecteerde stopcontacten of slimme stekkers. Dankzij de koppeling met omvormers van SMA, hebben gebruikers ook zicht op de hoeveelheid energie die hun zonnepanelen produceren. Zo krijgen ze zicht op de mate waarin ze gebruik maken van hun eigen zonne-energie. Aan de hand van deze informatie kunnen ze ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk energie terug naar het net gaat en dus hun zelfconsumptie verhogen.

 

De uitrol van slimme meters in Vlaanderen is een voorbode van een aantal veranderingen voor eigenaars van zonnepanelen. Zelfopgewekte energie verbruiken wordt meer dan ooit zeer voordelig, als je het juist aanpakt”, vertelt Bart Van Remortel, Product Manager bij Niko, Om het elektriciteitsverbruik efficiënter te maken en de factuur te verlagen, vermijd je best hoge pieken in je verbruik en verbruik je elektriciteit wanneer die het goedkoopste is. Onze oplossing voor huisautomatisering, Niko Home Control, helpt daar perfect bij.

Niko_Home_Control_touchscreen_energy_2.j
Remote_iPhone_Energy.jpg

Automatische zelfconsumptie

Wanneer zonnepanelen meer produceren dan dat er energie verbruikt wordt, stuurt Niko Home Control een slimme energiemelding in de Niko Home app. Dankzij deze notificatie kan de gebruiker snel reageren en bijvoorbeeld besluiten om de vaatwasser of de wasmachine aan te zetten, zodat er geen zonne-energie verloren gaat. “Elektriciteit verbruiken op het ­moment dat de zonnepanelen er opwekken, blijft immers veruit de gemakkelijkste manier om je energiefactuur te verlagen”, licht Van Remortel toe. Met de Solar mode van Niko Home Control kunnen gebruikers apparaten instellen om automatisch aan te schakelen wanneer de zonnepanelen meer energie opwekken dan er verbruikt wordt. Niko Home Control schakelt toestellen automatisch aan of uit via de geconnecteerde stopcontacten, via het online platform IFTTT of via de Niko partnerkoppelingen met o.a. Vaillant, Bulex of Mitsubishi Electric.  

Noot:

De volledige installatie van Niko Home Control inclusief de slimme stekkers en stopcontacten is bedienbaar via dezelfde Niko Home app. De app is beschikbaar voor iOS en Android. Om de energie oplossing binnen Niko Home Control zo toegankelijk mogelijk te maken, lanceert Niko een Niko Home Control starterskit energie. Daarin zitten zowel de hub als drie slimme stekkers, die men direct in de eigen woning kan gebruiken.

Elektriciteit verbruiken op het ­moment dat de zonnepanelen er opwekken, blijft immers veruit de gemakkelijkste manier om je energiefactuur te verlagen”, licht Van Remortel toe.

 

Meer informatie? 

 • Twitter - Black Circle
 • Instagram - Black Circle
 • Facebook
 • Pinterest - Black Circle
 • LinkedIn - Black Circle
 • YouTube - Black Circle

Marie Parmentier

PR & Advertising Coordinator

marie.parmentier@niko.eu